Η Ψυχή Του Κόσμου

|

Οι αληθινοί Συγγραφείς, οι εξερευνητές των ανθρώπινων ονείρων, οι πολεμιστές των ιδεών και των λέξεων, οι ονειροπόλοι που οραματίζονται νέους κόσμους στο σύμπαν μιας σελίδας, που δημιουργούν τη ζωντανή φαντασία της ανθρωπότητας, οι αληθινοί Συγγραφείς, επιζητούν να μιλήσουν για το ανείπωτο, να βάλουν σε λόγια το ανήκουστο, να φωτίσουν το Άγνωστο, να διασώσουν το χαμένο, να περιγράψουν το απερίγραπτο, να διηγηθούν όλες τις ιστορίες που δεν διηγήθηκε ποτέ κανείς. (…και Όχι δεν είναι ακριβά τα βιβλία στην Ελλάδα. )

Αυτό που κάνει τους συγγραφείς να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι κυρίως το γεγονός ότι οι συγγραφείς παρατηρούν πράγματα που οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν τα παρατηρούν, δεν τα προσέχουν, δεν τους δίνουν σημασία. Κι επιπλέον, οι συγγραφείς τα θυμούνται, τα καταγράφουν, συγκεντρώνουν αυτές τις αξιομνημόνευτες λεπτομερείς παρατηρήσεις τους ως οπλοστάσιο, ως θησαυροφυλάκιο λεπτομερειών, που κάπου θα χρησιμοποιηθούν κάποτε.

Ο συγγραφέας έχει πάντα ένα σημειωματάριο γενικών καταγραφών, και πολλά άλλα σημειωματάρια και σημειώσεις που σχετίζονται με τα διάφορα σχέδια του, με συνεχείς σημειώσεις που αντίστοιχα τα αφορούν, χωρίς ακόμη τα έργα να έχουν αρχίσει να γράφονται, αλλά και κατά τη διάρκεια της συγγραφής τους. Στο γενικό σημειωματάριο, σημειώνει συνεχώς τα πάντα, οτιδήποτε ενδιαφέρον παρατηρεί γύρω του, ακούει, διαβάζει, βλέπει, μαθαίνει, εμπνέεται, ονειρεύεται, θυμάται, κλπ. Δεν αφήνει καμιά καλή και «ενδιαφέρουσα» σκέψη, ιδέα, έμπνευση, πληροφορία, σημειολογία, σύνδεση, αλληγορία, μεταφορά, απόσπασμα, παραδοξολογία, οξύμωρο, λέξη, μυστικό, παρατήρηση, επισήμανση, ανάμνηση, αφορισμό, απόφθεγμα, σύλληψη, να του ξεφύγει.

Όταν οτιδήποτε από αυτά βγαίνει στον δρόμο του, το καταγράφει, για να το χρησιμοποιήσει, κάπου, κάπως, αργότερα. Είναι συλλέκτης ιδεών, σκέψεων, λέξεων, πληροφοριών, ενδιαφερόντων ζητημάτων και παρατηρήσεων. Διαθέτει μια ολόκληρη αόρατη βιβλιοθήκη από αυτά.

Ο αληθινός συγγραφέας που δεν το κάνει συνειδητά και αφοσιωμένα και συνεχώς αυτό το πράγμα, που δεν παρατηρεί τις φευγαλέες λεπτομέρειες του κόσμου, δεν είναι συγγραφέας.

Αυτό, σταδιακά, του δίνει μια εποπτεία πάνω στην καθημερινή πραγματικότητα που οι άλλοι άνθρωποι ούτε που την έχουν ονειρευτεί ποτέ τους. Και, σιγά-σιγά, αρχίζει να ξεχωρίζει αμέσως το συγγραφικό ίχνος όταν εμφανίζεται οπουδήποτε για να του προσφερθεί από τη συγχρονικότητα. Μόλις παρατηρεί αυτό που πρέπει, ένα καμπανάκι χτυπάει στο κεφάλι του, κι εκείνος περισυλλέγει την παρατήρηση. Κι έπειτα την αντιμετωπίζει σαν πολύτιμη πληροφορία, σαν εύθραυστο μυστικό.

Μέσα από διεργασίες όπως αυτή και πολλές άλλες, ο συγγραφέας δεν περιμένει την έμπνευση, είναι ο Κυνηγός της Έμπνευσης, εκπαιδεύεται να την αναγνωρίζει παντού γύρω του, να την παραμονεύει και να την αρπάζει με λεπτεπίλεπτο τρόπο. Δεν είναι ποτέ απροετοίμαστος για αυτό.

Έτσι, παντού και πάντα, ο αληθινός συγγραφέας καταστρατηγεί μια οικειότητα με το Παράξενο. Οι αληθινοί συγγραφείς είναι ερωτευμένοι με το Παράξενο. Είναι το παρασκήνιο του κόσμου μας.

Η μόνη αληθινά μεγάλη ευχαρίστηση που αντλώ από τον κόσμο, προέρχεται από τα βιβλία. Ίσως γιατί ο ίδιος ο κόσμος είναι ένα ανεξάντλητο βιβλίο. Ίσως γιατί ο κάθε άνθρωπος δεν είναι παρά ακόμη ένα βιβλίο. Παραμένει ακόμη άγνωστος ο συγγραφέας του κόσμου μας. Υπάρχουν νύχτες που το μόνο που θέλω είναι να τον γνωρίσω, και να μου επιτρέψει να περιπλανηθώ στην απέραντη βιβλιοθήκη του. Έχω πολλές όμορφες ερωτήσεις να του κάνω, δίπλα από το τζάκι, πίνοντας λίγο κονιάκ…

Συμφωνώ με τον J. K. Chesterton, που γράφει:

«Το ότι υπάρχει ένας κόσμος πίσω από τον κόσμο, δεν το γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι. Βέβαια, υπάρχει και ένας άλλος άνθρωπος πίσω από κάθε άνθρωπο, αλλά κι αυτό ακόμη συχνά ο ίδιος ο άνθρωπος δεν το γνωρίζει. Υπάρχει ένα παρασκήνιο στα πάντα, ένα σκοτεινό παρασκήνιο, πολλές φορές πέρα από κάθε φαντασία. Στο παρασκήνιο αυτό, πίσω από την αυλαία του κόσμου, δεν πηγαίνει κανείς, εκτός από τους συγγραφείς…»

Τα βιβλία είναι συχνά πολύ καλός τρόπος για να βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια. ..και τα βιβλία είναι παράθυρα.

Είναι σαν κιάλια που βλέπουν αλλού. Η αριστερή σελίδα για το αριστερό σου μάτι και η δεξιά σελίδα για το δεξί σου μάτι. Βάζεις μπροστά στο πρόσωπό σου ένα βιβλίο και αντικρίζεις το πανόραμα της ανάγνωσης. Το πεδίο της γνώσης από αλλού. Είναι μία Τήλε-όραση. Βλέπεις μακριά, σε άλλους τόπους, σε άλλες ζωές, σε άλλα μυαλά, σε άλλους χρόνους.

…και, όταν γράφεις ένα βιβλίο, είσαι κάτι σαν οπτικός. Ρυθμίζεις έντεχνα την όραση του φίλου σου, του αναγνώστη σου, έτσι ώστε να μπορέσει να δει αλλού, να αλλάξει για λίγο την οπτική του κόσμου του και να παρακολουθήσει έναν απόκρυφο μικρόκοσμο, χαρτογραφημένο μέσα στις σελίδες…

Η λογοτεχνία είναι η ίδια η οικουμενική μνήμη των περίτεχνων ονείρων του κόσμου μας, η κιβωτός της ιστορίας της ανθρώπινης θέλησης, της δραματικής προσπάθειας να προσεγγιστεί το άφταστο άστρο, της συγκλονιστικής ανθρώπινης περιπέτειας που διαρκεί όσο θα διαρκεί η καταγραφή της. Η μνήμη των βάρδων είναι η μνήμη του κόσμου. Η μνήμη των εξερευνητών είναι οι χάρτες του κόσμου. . . . . . Όλα τα πράγματα συνδέονται.

Οι αληθινοί Συγγραφείς γνωρίζουν αυτό το μυστικό, και εφαρμόζουν την τέχνη του για να αποκαλύψουν την κρυφή δομή του κόσμου. Οι ατμόσφαιρες, τα μηνύματα, η τέχνη, οι ιστορίες, οι ιδέες, οι ήρωες, οι μνήμες, είναι αιθέρια εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να αποκαλύψουν το αραβούργημα των δικτύων που ενώνουν τα πάντα, σε ένα βαθύτερο επίπεδο που κανείς δεν παρατηρεί εκτός από τους Συγγραφείς. . .

. . . Οι εικόνες, οι εμπνεύσεις, οι γνώσεις και οι πληροφορίες ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο σταλμένες από τους Συγγραφείς. Είναι ο καθρέφτης του κόσμου. Του αληθινού κόσμου. Εκείνου που βρίσκεται μέσα μας. Του κόσμου της φαντασίας μας. Που δημιούργησε το Σύμπαν. Το αληθινό δικό μας Σύμπαν. Της ανθρώπινης ψυχής.

© Απόσπασμα από το βιβλίο “Τα ψάρια δεν ξέρουν ότι βρέχει”
αγόρασε το εδώ

Ο παράξενος τίτλος αυτού του βιβλίου, σε συνδυασμό με τα αφυπνιστικά περιεχόμενά του, θέλει να καταδείξει ορισμένα σημαντικά πράγματα για τη φύση της πραγματικότητας, για την αληθινή μορφή του κόσμου μας και για τη θέση μας μέσα σε αυτήν, αλλά και να δώσει μια ανέλπιστη έμπνευση που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια συνταρακτική υπέρβαση του εαυτού και του κόσμου, σε μια υπέρτατη κατανόηση ή σε μια απόδραση.

Ο συγγραφέας, με δεξιοτεχνικό λογοτεχνικό τρόπο, φαντασία και χιούμορ, και έντεχνο φιλοσοφικό προβληματισμό, επιχειρεί μια ρήξη με το οικείο, και συναρπάζεται από την εξερεύνηση, το φανταστικό, την ονειροπόληση, το μυστήριο, το παράξενο, καταδυόμενος σε μία αποκαλυπτική ενδοσκόπηση μαζί με τον αναγνώστη του.

Επίσης, επιχειρεί μια τολμηρή καταγγελία της πνευματικής κατάντιας της ανθρωπότητας, των ψευδαισθήσεων μέσα στις οποίες ζούμε, και της τυραννίας που κυβερνά την απογοητευτική καθημερινή μας πραγματικότητα, δίνοντας την έμπνευση που ίσως απαιτείται για την κατανόηση της κατάστασής μας και την αφύπνιση των ιδιαίτερων ανθρώπων, των «Συνταξιδιωτών» του (όπως του αρέσει να ονομάζει τους φίλους και αναγνώστες του).

Βάση αυτού του βιβλίου του Π. Γ. αποτέλεσαν τα φημισμένα editorials του στο περιοδικό Strange, στο γνωστό ιδιόμορφο λογοτεχνικό ύφος των οποίων είναι γραμμένα τα κείμενα του βιβλίου.

Η ιδέα για το βιβλίο αυτό προήλθε από τα ψαράκια μιας λιμνούλας που σαν παιδί παρατηρούσε ο συγγραφέας, συνειδητοποιώντας ότι τα ψαράκια δεν ξέρουν απολύτως τίποτε για την αληθινή μορφή του κόσμου και ζουν σε μια δική τους μικρή πραγματικότητα, και μ’ αυτά τα ψαράκια παρομοιάζει τους ανθρώπους και την κατάστασή τους. Επίσης, από μια ρήση του C. S. Lewis: «Αγαπώ πολύ το ψάρεμα. Ρίχνεις την πετονιά στο νερό και δεν ξέρεις τι είναι στην άλλη άκρη της. Η φαντασία σου είναι εκεί κάτω…»

Το παράξενο αυτό βιβλίο, με τις καλειδοσκοπικές διηγήσεις του, υπόσχεται μια πολύ συναρπαστική και διασκεδαστική ανάγνωση, που εκπέμπει «μηνύματα από αλλού» και δημιουργεί μια αληθινή φιλία μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη.


Διάβασε κι άλλα άρθρα του Παντελή Γιαννουλάκη

Διάβασε επίσης πως να αρχίσεις να γίνεσαι συγγραφέας Διάβασμα–Γράψιμο Η πρόκληση των 90 ημερών ! Εάν θέλεις να περιορίσεις τις φιλοδοξίες ενός ανθρώπου, αρνήσου του την πρόσβαση σε υλικό που τροφοδοτεί αυτές τις φιλοδοξίες. Για αυτό λέμε πως είναι ένα εργαλείο πολεμικής το διάβασμα, αλλά μόνον το διάβασμα των κατάλληλων βιβλίων. Πως θα τα εντοπίσεις αυτά τα κατάλληλα βιβλία; Θα δούμε παρακάτω. Λέγοντας κατάλληλα βιβλία εννοώ, κατάλληλα βιβλία ως προς τον ΣΚΟΠΟ σου και να υποθέσω πως έχεις ένα Σκοπό στην ζωή σου, χώρια από τους στόχους και τους επιμέρους σκοπούς σου.

Αρθρογράφος : John Crichton ~ Να 'χεις το Νού σου

Το Άρθρο Η Ψυχή Του Κόσμου δημοσιεύθηκε απο την/τον John Crichton τη/ν Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012. Άφησε αν θές το σχόλιο σου. Υπάρχουν 0 Σχόλια: δημοσιευμένα στο Άρθρο :Η Ψυχή Του Κόσμου
 
:) :( ;) :D :-/ :x :P :-* =(( :-O X( :7 B-) #:-S :(( :)) =)) :-B :-c :)] ~X( :-h I-) =D7 @-) :-w 7:P 2):) :!! \m/ :-q :-bd ^#(^

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Best Blogger TipsΕπιλογές - Προσθέστε εικόνες και επεξεργαστή τε το μήνυμά σας με τις εξής εντολές.

Εικόνα - [im]εικόνα εδω[/im]
Χρώματα - [co="red"]κείμενο εδω[/co] - Αλλάξτε το red-κόκκινο στο χρώμα που θέλετε.
Κυλιόμενο κείμενο - [ma]κείμενο σας εδώ[/ma]